VanDyke Software Forums

VanDyke Software Forums (https://forums.vandyke.com/index.php)
-   SecureCRT on the Mac (https://forums.vandyke.com/forumdisplay.php?f=24)
-   -   App load is taking forever (https://forums.vandyke.com/showthread.php?t=14423)

fmattos 02-11-2021 05:57 AM

App load is taking forever
 
Im facing an issue with SecureCRT since previous SecureCRT release and, I was hoping this would be fixed by the latest one (8.7.3) but, it wasnt.

The first time I open the App on my Mac, it takes forever, the icon keeps bouncing on the Dock and the App takes ~1.5min to load and show up:

Code:

$ time open /Applications/SecureCRT.app

real        1m24.209s
user        0m1.537s
sys        0m1.046s

I use the App, do a couple of conns, here and there - everything performs just fine when it's in use/opened/etc - and close it. And if open it again, it takes less than a second:

Code:

$ time open /Applications/SecureCRT.app

real        0m0.191s
user        0m0.027s
sys        0m0.055s

Another thing that I noticed is that this said 'faster' start-up of the App only happens if subsequently launches are not much far from each other - 10h for ex, forget about it, will be back to the bootstrap delay.

Worth mention that this behaviour was also present on MacOS Catalina and before that, I had exactly the same situation happening on Mohave; running SecureCRT 8.5.4 and 8.3.4 respectively.

I finally got tired of waiting it fix by its own lol

My current setup is:
- MacOS BigSur 11.2.1 (20D74)
- Secure CRT Version 8.7.3 (build 2279)
- Around 1.1k sessions

Appreciate the help.

jdev 02-11-2021 08:43 AM

Can you run a quick test to see if it's related to the size of your configuration (the number of saved sessions you have)?

For example, if you were to quit SecureCRT completely, and rename your Config/Sessions folder to Config/Sessions_bak, when you start SecureCRT is it quick?

If you're not sure where your Config folder is, you can either look inside SecureCRT's Global Options / Configuration Paths category, or you can run this from a terminal shell: defaults read com.vandyke.SecureCRT "Config Path"

Let us know what you discover.

--Jake

fmattos 02-11-2021 03:00 PM

thanks by the reply Jake.

Well it seems to be indeed related to the number of sessions. I've rebooted the machine, moved the Sessions folder, and started the app.

It took 5sec to load, not perfect but obviously way quicker:

Code:

$ cd $(defaults read com.vandyke.SecureCRT "Config Path")
$ mv Sessions/ Sessions_bak/
$ time open /Applications/SecureCRT.app/

real        0m5.144s
user        0m0.032s
sys        0m0.038s

Than I moved the _bak folder back to Sessions/ and the app opened way faster, in less than a second:

Code:

$ rm -rf Sessions/ && mv Sessions_bak/ Sessions/
$ time open /Applications/SecureCRT.app/

real        0m0.144s
user        0m0.032s
sys        0m0.038s

The amount of sessions I have may surely have some influence on that slowness, however, it's clear that the any launch but the very first one, happens very fast.

I tried to seek around with LaunchAgents and Daemons trying to find if SecureCRT is firing anything and other process that may not exists before the first run, etc. I got nothing.

Is there any Agents or Daemons that SecureCRT is firing? Any correlated process that is started and kept running after first run that justifies that initial slowness, followed by normal performance?

Also, about the number of sessions, is there anything I can do about it? Except removing it :D

Thanks.

jdev 02-11-2021 04:50 PM

I have 2.2K sessions and I don't see the delay you're seeing -- but then again, though it's been a while since I've launched SecureCRT, I haven't rebooted my mac yet :).

You can employ some additional troubleshooting steps to try and determine what the slowness is about.

Please send email to support@vandyke.com referencing this forum thread for further instructions; set the subject of your email to something like: "ATTN - Forum thread #14423")

--Jake


All times are GMT -6. The time now is 08:29 AM.